بسته آموزشی پروپوزال نویسی

سر فصل ها:

  • روشهای پیدا کردن موضوعات تحقیق
  • بهترین موضوعات جهت نگارش پایان نامه ارشد، رساله دکتری و تحقیقات آتی
  • چگونگی پیدا کردن بهترین موضوعات
  • شاخص های کمی و کیفی ارزیابی پروپوزال ها
  • چگونگی پیدا کردن استاد راهنما و مشاور و معیار انتخاب آنها
  • عوامل موثر در موفقیت نویسنده پروپوزال
  • معیارهای داوران جهت ارزیابی پروپوزال
  • نکات ضروری در نگارش پروپوزال
  • نحوه نگارش قسمت های مختلف پروپوزال و الگوهای مفید بهمراه مثال واقعی
  • سرقت ادبی و منبع نویسی

اهداف:

توانایی در انجام تحقیقات علمی در زمینه تخصصی ازجمله نیازهای مهم اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی محسوب می شود. موفقیت در این امر علاوه بر برخورداری از دانش تخصصی درباره موضوع مورد مطالعه و تسلط بر مبانی نگارش، مستلزم آگاهی از قواعدی است که در نگارش یک پروپوزال خوب اثرگذار خواهد بود. از این رو، آشنایی با آنها از طریق آموزش اصول پروپوزال نویسی و ممارست در امر نگارش پروپوزال حاصل می شود. در همین راستا، این بسته با هدف ارتقای مهارتهای نگارش پروپوزال طراحی شده است و به دانشجو در تمامی مراحل نوشتن یک پروپوزال علمی کمک می کند و آمادگی لازم جهت تهیه و تنظیم آن را به شکلی صحیح به وی می دهد. شرکت کنندگان در بسته قادر خواهند بود با به کار بستن موارد ارائه شده، موفقیت خود را در انجام تحقیقات علمی که اولین گام آن نگارش یک پروپوزال دقیق و حرفه ای است چندین برابر افزایش دهند.

 

ویژگیهای دوره:

  • قابل استفاده برای تمامی دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی
  • قابل استفاده برای تمامی دانشجویان در رشته ها و گرایشهای مختلف
  • قابل استفاده برای تمامی دانشجویان در سطوح مبتدی و پیشرفته
  • ایجاد فرصتی مناسب در انجام تحقیقات علمی
  • گشودن پنجره ای به روی دانشجویان در انجام تحقیقات حرفه ای

 

توضیحات از زبان مدرس:

میدونید که هر ساختمانی یه فونداسیون داره و هرچه فونداسیون قوی تر، کار شما در ساخت و ساز راحت تر و سریع تر. عملا هر پروپوزال فونداسیون یه کار تحقیقی هست و باید قوی، دقیق و با وسواس خاصی کار بشه که بتونی روش یه ساختمان مقاوم علمی بسازی تا محصولت (یعنی داده های بدست آمده) مشکل بخش هایی از جامعه رو حل کنه. حالا اگه بدون علم و آگاهی یه فونداسیون بریزی ممکنه مقاومت لازم جهت احداث یه برج بلند رو نداشته نباشه و طبیعتا نتونی به هدفت برسی. یادمون نره گام اول در تحقیقات هم نگارش این پروپوزال هست که بایستی با آگاهی و تسلط کافی استارت بخوره و تا آخر با صلابت پیش بره تا به مقصود برسه. این دوره به شما کمک میکنه تا بتونی آگاهانه یه فونداسیون خوب و مقاوم واسه تحقیق خودت بسازی تا بدون نگرانی یه پایان نامه یا رساله دکتری بنویسی.

 

 

پروپوزال نویسی

 

اگر دانشجوی کارشناسی ارشد باشید یا در شرکت ها و سازمان های اداری مشغول به کار باشید یا حتی کار در این فضا را تجربه و پشت سر گذاشته باشید، احتمالا واژه پروپوزال را بارها شنیده اید و برایتان کلمه ایی بسیار آشنا به حساب بیاید. اگر خیلی مختصر بخواهیم یک تعریف تشبیهی از پروپوزال داشته باشیم بهتر است بگوییم: پروپوزال همچون نقشه ایی عمل می کند که مسیر شما را از مبدا تا خط پایانی تحقیق یا پروژه مشخص می کند و درست مثل یک راهنما اجازه خارج شدن از مسیر اصلی تحقیق به سوی راه های انحرافی را نمی دهد. اهداف مختلفی از قبیل پروژه های تحقیقاتی، مدیریتی، دانشجویی و پایان نامه و … را می توان برای پروپوزال نویسی بر شمرد؛ اما باید دانست که پروپوزال، در موفقیت پروژه ها و تحقیقات از جایگاه بسزایی برخوردار می باشد.

پروپوزال نویسی یکی از راه ‌های بیان و طرح یک مسئله است که توسط افراد مختلفی در مقاطع کارشناسی ارشد یا دکتری انجام می‌ شود. نوشتن پروپوزال کار چندان راحتی نیست و باید طبق اصول و با مهارت کافی صورت بگیرد تا مورد قبول واقع شود. یک پروپوزال دارای فصول و بخش ‌های مختلفی بوده که هر یک از آن ‌ها در بردارنده محتوای خاصی می ‌باشند.

اگر شما هم قصد نوشتن یک پروپوزال را دارید و انجام این کار باعث ایجاد استرس و دغدغه برای شما شده، این مقاله مناسب شماست. پیش از اقدام به نگارش پروپوزال بهتر است ابتدا با نکات لازم و نحوه نوشتن پروپوزال آشنا شوید. ما در این مقاله قصد داریم شما را با این نکات و تمامی اطلاعات لازم درباره این‌ کار آشنا کنیم تا بتوانید یک پروپوزال قوی و اصولی داشته باشید.

پروپوزال چیست؟

برای شناخت و آشنایی با پروپوزال نویسی بهتر است در قدم اول با معنا و مفهوم آن بیشتر آشنا شویم. پروپوزال (proposal) از واژه propose گرفته شده است؛ این واژه به معنای پیشنهاد دادن می باشد؛ به همین ترتیب می توان گفت، پروپوزال یک پیشنهاد درباره یک طرح پژوهشی است که می بایست در قالب مقاله به منصه ظهور برسد.

پروپوزال یک طرح است که در آن به بیان یک مشکل و مسئله می پردازد، سپس به شرح راه حل مسئله و در نهایت ارائه نتیجه ‌گیری مطلوب، پرداخته می‌شود. معمولا دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری با توجه به رشته خود و مسائل روز جامعه یک موضوع را انتخاب می ‌کنند و به بیان آن مسئله و ارائه راه حل‌ های مناسب برای رفع یا بهبود معضل ذکر شده می‌ پردازند. در ادامه به برخی از دلایل اهمیت پروپوزال نویسی اشاره خواهیم کرد تا درک درستی از کاربرد و نقش آن بیابید.

 

اهمیت نگارش پروپوزال

کلیدی ترین اهمیتی که می توان برای پروپوزال نویسی یاد کرد، شناسایی یک معضل و مشکل در جامعه و تمرکز بر روی آن برای یافتن و ارائه یک راه حل برای رفع آن یا حداقل کمرنگ کردن آن می باشد؛ اما نقش و اهمیت پروپوزال تنها در این مورد محدود نمی شود. در ادامه با آکادمی شریف زاده همراه باشید تا با هم سایر دلایل اهمیت نوشتن پروپوزال را بیان و بررسی کنیم:

·        چهارچوب تحقیق را مشخص می کند.

پیش از شروع به جست و جو و نگارش هر تحقیق، پایان نامه و پرژه ای باید برای خود یک چهارچوب کلی از مطالبی که قرار است نوشته شود، ترسیم کنید و خلاصه ای از محتوای تحقیق خود را در نظر بگیرید. شما باید اطلاعات دقیقی در مورد ادبیات موضوع، روش تحقیق، جامعه هدف، نمونه، مدل تحقیق و غیره داشته باشید. این چهارچوب بندی از طریق نوشتن پروپوزال بدست می آید.

 

·        با ساختار تحقیق آشنا می شوید.

نوشتن پروپوزال زمینه آشنایی شما را با ساختار و فرمت استاندارد نگارش یک تحقیق آشنا می کند. می پرسید به چه صورت؟ هنگامی که می خواهید پروپوزال خود را بنویسید، می بایست برای هر بخش به صورت خلاصه محتوایی را اختصاص دهید؛ مثلا بخش مقدمه، ادبیات موضوع، فرضیات و …، هر کدام نیاز به متنی مشخص برای خود دارند؛ همین تقسیم بندی دید فوق العاده ای را از ساختار صحیح یک تحقیق در ذهن شما شکل می دهد و به گونه ای تمرین مناسبی برای نگارش و ارائه هر متن و تحقیق استاندارد دیگری به حساب می آید.

 

·        چشم اندازی برای تحقیق و پروژه پژوهشی ترسیم می کند.

یکی دیگر از مهم ترین ویژگی هایی که برای پروپوزال نویسی می توان برشمرد، درک عمیقی از روابط بین فاکتورهای مختلف تحقیق است که از این طریق به نویسنده داده می شود و چشم انداز روشنی را برای او ترسیم می کند. این پروپوزال است که بعد از مشخص شدن موضوع تحقیق به نویسنده کمک می کند تا دریابد تحقیق چه دستاوردهایی خواهد داشت و روابط احتمالی بین فاکتورها و بخش های گوناگون تحقیق چگونه است.

 

·        مهارت تفکر انتقادی در شما را رشد و تقویت می کند.

یکی از پایه های ارائه یک تحقیق علمی با ارزش، استفاده و بهره گیری از تفکر انتقادی است. تلاش کنید تمام مسائلی که با آن ها روبرو می شوید را از جنبه های مختلف بررسی کنید و برای آن ها به دنبال پاسخ یا راه حل باشید؛ این پاسخ ها را می توانید در مقالات موجود جست و جو کنید. تقویت و رشد تفکر انتقادی موجب افزایش کاتریبیوشن (contribution) تحقیق شما می شود.

 

·        به اهمیت برنامه ریزی در پروسه نگارش تحقیق خود پی می برید.

پروپوزال نویسی تابع یک جدول زمانی می باشد؛ همین محدودیت زمانی که برای ارائه کننده پروپوزال به وجود می آید، باعث می شود قدر لحظات بیشتر دانسته شوند. از این رو نویسنده برای تحویل به موقع پروپوزال خود ناگزیر به برنامه ریزی و مشخص کردن جدول زمانی برای انجام پروژه می شود. این تجربه خود محفلی برای فراگیری اهمیت برنامه ریزی در به اتمام رساندن یک تحقیق علمی-پژوهشی است.

 

·        کاربردی ساختن فرآیند تحقیق و پژوهش را آموزش می دهد.

مسیر پروپوزال نویسی به شما می آموزد که هر تحقیق و پروژه ای باید یک دستاورد کاربردی به جامعه ارائه دهد و مشکل و معضلی را حل نماید. اثر این تفکر را می توانید در سایر تحقیقات علمی که ارائه می دهید حس کنید.

 

مراحل نوشتن پروپوزال

پروپوزال نویسی دارای مراحل مختلفی است و باید به‌ ترتیب انجام شوند. به ‌طور کلی این کار طی ۷ مرحله مختلف انجام می گیرد. در زیر مراحل مختلف نوشتن پروپوزال را ذکر می‌ کنیم:

۱.    انتخاب موضوع مناسب:

اولین مرحله برای پروپوزال نویسی انتخاب موضوع مناسب است. ابتدا باید مسئله و موضوعی که قرار است به آن بپردازید را مشخص کنید. توجه داشته باشید که این موضوع در حیطه علایق شما قرار داشته باشد، مطمئنا موضوعی که دوست نداشته باشید را نه می توانید با انرژی خوب کار کنید و نه نتیجه مطلوبی را به شما می دهد؛ از طرف دیگر این  موضوع باید مورد پسند خواننده هم باشد. در قدم بعدی با تحریر یک مقدمه، نسبت به شرح کوتاهی از عنوانی که برای موضوع انتخاب کرده اید، اقدام کنید. مقدمه باید به شرح موضوع مورد نظر بپردازد و جذابیت و خوانایی بالایی داشته باشد تا مخاطب را به خواندن ادامه مطلب جذب کند. همچنین محتوای مقدمه موضوع مورد نظرتان باید مطابق با واقعیت بوده باشد نه حدس و گمان؛ یا به عبارت دیگر واقعبینانه و عملیاتی باشد.

موضوعی که برای تحقیق خود بر می گزینید باید حاوی نکات زیر باشد:

  • موضوع می بایست همگام با مسائل روز جامعه باشد و مشکلی از مشکلات جامعه را برطرف سازد.
  • موضوع باید یک موضوع جدید باشد به این معنا که پیش از این کسی به این موضوع نپرداخته باشد یا اگر قبلا درباره این موضوع یا موضوع مشابه متونی مطرح شده است که به نتیجه مطلوب و راه حل مناسب ختم نشده ؛ نویسنده با بیان همان موضوع سعی کند مشکل را به درستی ریشه شناسی و حل کند یا در یک نگاه عمیق تر می توان گفت به جای ارائه موضوع جدید یک نتیجه جدید را به رخ بکشد.
  • موضوع باید قابلیت اجرا داشته باشد و فقط یک نظریه که در ذهن بتوان آن را تصور کرد نباشد.
  • موضوع در حیطه تخصص و کار شما باشد.
  • موضوعی مناسب است که با تجربه ها، توانایی ها و مهارت های شما از یک سو، و با امکانات موجود و در دسترس از سوی دیگر، همخوانی داشته باشد.

انتخاب موضوع نقطه آغازین هر تحقیقی است و بالطبع از آن جا که نقطه شروع یک تحقیق است از اهمیت بسیار زیادی هم برخوردار است. اگر شما هم با دغدغه های همیشگی برای انتخاب موضوع روبرو می شوید، پیشنهاد ویژه ما به شما تهیه «بسته آموزشی انتخاب موضوع پروپوزال، پایان نامه و مقالات ISI» است. برای اطلاعات بیشتر و تهیه بسته اینجا کلیک کنید.

 

 

۲.    طرح مسئله:

بعد از انتخاب موضوع و طرح مقدمه نوبت به طرح و بیان مسئله خواهد رسید. طرح مسئله شامل بیان مشکل، عوامل ایجاد آن و تاثیراتی که بر جا می گذارد، می ‌باشد. در این مرحله مخاطب شما با مسئله ‌ای که قرار است به آن پرداخته شود، آشنا خواهد شد و به ‌طور دقیق ‌تر و هدفمندتر ادامه مطلب را دنبال می‌ کند.

بیان مسئله باید واضح و روشن باشد. آشفتگی و به هم ریختگی مطالب در این قسمت ذهن خواننده را نسبت به تلاش های شما و نیز مطالبی که در ادامه بیان خواهید کرد، بد بین می سازد. در این بخش سعی کنید پژوهش خود را با سایر پژوهش ها مقایسه کند و دلایل برتری و نقاط قوت تحقیق خود را نسبت به آن ها شرح دهید تا ارزش والای کار شما برای مخاطبان آشکار شود.

۳.    ارائه راه ‌حل:

در سومین مرحله از پروپوزال نویسی که مهم ‌ترین مرحله نیز به شمار می آید، باید راه‌ حل‌ های موجود را ارائه کنید و به مخاطبان خود این اطمینان را بدهید که مشکل مورد نظر قابل رسیدگی و برطرف شدن بوده و شما قرار است این کار را انجام دهید. نکته مهمی که درباره این مرحله وجود دارد، این است که راه‌ حل پیشنهادی شما نباید شخصی و برگرفته از برداشت خودتان باشد بلکه باید کاملا علمی و ثابت شده باشد. اگر راه‌ حلی که ارائه می ‌کنید فاقد منشا علمی بود، باید آن را تعویض و بازبینی کنید و در صورت نیاز تحقیقات خود را ادامه دهید.

۴.    ارائه نتیجه گیری:

برای نتیجه ‌گیری از موضوع مورد نظر باید تمامی نکات و مسائلی که در قسمت‌ های مختلف مقدمه، بیان مسئله و راه ‌حل آن بوده جمع آوری کنید و به یک نتیجه کلی واحد برسید. اگر نتیجه‌ گیری مخالف سایر محتوای عرضه شده باشد، نادرست است و باید مجددا بررسی شود. سعی کنید برای جمع ‌آوری اطلاعات لازم از منابع معتبر و شناخته‌ شده استفاده کنید تا نتیجه‌ گیری شما بهترین و کامل ‌ترین باشد.

۵.    بازبینی و ویرایش:

برای داشتن یک پروپوزال قوی و مناسب از بازبینی و ویرایش آن غافل نشوید. نوشتن پروپوزال علاوه بر تمام نکات لازم نیازمند بازبینی و درصورت نیاز ویرایش می باشد تا عاری از هر‌گونه غلط املایی، دستوری، محتوایی و… باشد. مثلا یکی از مواردی که در ویرایش پروپوزال باید به آن توجه شود، پرهیز از کلیشه گویی، جملات نامفهوم، جملات مجهول و… است.

۶.    اصلاح و بازنویسی:

پروپوزال نویسی یک کار تخصصی و اصولی است و باید فاقد هرگونه اشتباه باشد. برای جلوگیری از این اتفاق لازم است قبل از ارائه آن حتما بررسی های لازم را انجام دهید و در صورت مشاهده هر اشتباهی، اقدام به اصلاح و بازنویسی آن اشتباهات کنید تا یک کار بی ‌نقص و اصولی ارائه دهید.

۷.    ارائه و دفاع:

یکی دیگر از مراحل حساس در پروپوزال نویسی ارائه آن می ‌باشد. البته این مرحله مربوط به بعد از نوشتن پروپوزال است اما به ‌دلیل اهمیت بالایی که دارد، واجب است توجه خاص و ویژه‌ ای نسبت به آن صورت گیرد. یک پروپوزال باید به‌ گونه ‌ای باشد که امکان وجود هیچ ‌گونه ایرادی در ارائه و حتی دفاع از آن را نتوان تصور کرد.

 

ساختار پروپوزال

پس از بیان مراحل پروپوزال، می ‌رسیم به این مبحث که ساختار پروپوزال به چه صورت است. هر دانشگاه ساختار مشخصی را برای پروپوزال تعیین می ‌کند که خب باید مطابق با آن خواسته ها پیش رفت، اما به طور کلی، هر پروپوزال از پنج عنصر تشکیل می ‌شود:

 

  • عنوان توصیفی یا صفحه عنوان
  • مقدمه و پیش‌ زمینه ‌ای در مورد تحقیق
  • بحث در مورد حوزه تحقیق
  • مروری بر ادبیات
  • بحث در مورد طراحی تحقیق پیشنهاد شده (روش ‌شناسی)

 

تعداد صفحات پروپوزال

سوال مهمی که پیش می آید این است که «پروپوزال باید چند صفحه باشد؟» تعداد صفحات پروپوزال به عوامل مختلفی مانند دانشگاه، رشته تحصیلی و سطح تحصیلات (به‌طور مثال، کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکترا) وابسته است. بنابراین، قبل از شروع پروپوزال، باید اطلاعات کافی از شرایط و قوانین دانشگاه‌ تان در دست داشته باشید. اما به ‌طور کلی:

  • پروپوزال مقطع کارشناسی ارشد بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ کلمه است.
  • تعداد کلمات پروپوزال سطح دکترا از ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ کلمه متغیر باشد.

 

اشتباهات رایج پروپوزال نویسی که ممکن است شما را هم در دام بیاندازد!

 

حتی اگر اصول نگارش پروپوزال را بشناسید، ممکن است در این مسیر، مرتکب اشتباهاتی شوید. برخی اشتباهات در نگارش پروپوزال بسیار متداول ‌اند. در ادامه، از برخی از این اشتباهات رایج یاد خواهیم کرد:

 

اشتباه نخست: انتخاب موضوع بسیار گسترده برای موضوع تحقیق

برخی از دانشجویان گمان می ‌کنند اگر یک موضوع گسترده برای پروپوزال خود برگزینند، نشانگر جامع و کامل بودن عنوان است؛ اما حقیقتا این‌ طور نیست. موضوع تحقیق نباید خیلی گسترده باشد. به عنوان مثال، موضوعی مانند «تحقیق و بررسی درباره میزان هم دردی بین کارمندان» بسیار گسترده است. این عنوان سوالات متعددی را در اذهان بر می ‌انگیزد، برای مثال: چه نوع دردی؟، چه کارمندانی؟، در چه محیط کاری، چه جنسیتی و در چه رده سنی؟ و …

 

اشتباه دوم: مطالعه زیربنای نظری ضعیفی دارد.

موضوع تحقیق باید برگرفته از تحقیقات فعلی باشد. به‌عبارت دیگر، باید شکافی را که در این زمینه وجود دارد، پُر کنید، چیزی که تاکنون به اندازه کافی به آن پرداخته نشده است. برای اینکه استاد راهنمای‌ تان را متقاعد کنید که موضوع تحقیق ‌تان شکافی را در تحقیق پُر می‌ کند، باید زیربنای نظری مستحکمی داشته باشید. برخی نشانه‌ های رایجی که در اکثر پروپوزال‌ های ضعیف با آن ها روبرو می ‌شویم عبارتند از:

  • فقدان کلی منابع و تکیه بر عقاید شخصی به جای متون دانشگاهی.
  • عدم تصدیق و بحث در مورد مطالعات برجسته در زمینه عنوان پروپوزال.
  • تاکید بر منابع با کیفیت پایین مانند مقالات در وبلاگ‌ ها، وب‌ سایت‌ های شخصی و غیره.
  • تاکید بر منابع قدیمی و عدم ادغام تحقیقات اخیر.

 

اشتباه سوم: موضوع تحقیق به خوبی توجیه نشده است.

اگر می‌خواهید پروپوزال‌ تان مورد تایید دانشگاه یا هر جایی که می بایست به آن ها پروپوزال تحویل دهید، قرار گیرد، باید موضوع تحقیق، اهداف و سوالات تحقیق را به ‌خوبی توجیه کنید. توجیه ضعیف یکی از علت‌ های رد شدن تحقیق است؛ اما سوال اینجاست که چطور می ‌توانید این موارد را توجیه کنید؟ در ابتدا باید بدیع و نو بودن و مهم بودن پروژه و تحقیق‌ تان را ثابت کنید. همچنین باید بتوانید فواید و اهمیت انجام این تحقیق را به خوبی تشریح کنید تا مورد قبول واقع شود.

نکات پروپوزال نویسی

به طور کلی برای هرگونه مقاله ‌نویسی و مخصوصا پایان نامه و پروپوزال نویسی باید به نکاتی توجه شود. در زیر تعدادی از نکاتی که لازم است بدانید را ذکر خواهیم کرد:

  • تشخیص مخاطبان موضوع مورد نظر
  • ارائه راه‌ حل‌ های منطقی و قابل اجرا
  • بیان یک نظر و پیشنهاد کلی
  • عدم استفاده از کلماتی که بار معنایی احساسی دارند؛ مانند متاسفانه یا خوشبختانه و …
  • پرهیز از به‌ کار بردن جملات نامفهوم و بیش از حد طولانی
  • توجه به غلط های املایی، دستوری، نگارشی، محتوایی و …
  • استفاده از مناسب ‌ترین روش جمع‌ آوری اطلاعات
  • برخورداری از منابع معتبر و معروف
  • ارائه یک نتیجه‌ گیری معقول و مرتبط با سایر مطالب پژوهش
  • استفاده از پاراگراف های کوتاه حداکثر در ۱۰ سطر
  • کد گذاری مطالب بر اساس یک نظم منطقی (شماره یا حروف)
  • پرهیز از اشتباه در نگارش کلمات و جمله بندی ها
  • استفاده از اعداد و ارقام فارسی و انگلیسی در متن های نوشته شده به زبان های استفاده شده
  • فونت مناسب برای نوشتن پروپوزال Times and New Romans با سایز ۱۲ و تعداد صفحه مناسب به ترتیب برای دوره کارشناسی ارشد و دکتری ۵ و ۷ صفحه می باشد (به صورت تقریبی).

 منابع جمع‌آوری اطلاعات در پروپوزال نویسی

وجود منابع معتبر یکی از مهم ‌ترین ارکان و عوامل در پروپوزال نویسی محسوب می ‌شوند. برای جمع‌آوری داده‌ ها و اطلاعات لازم در این کار راه ‌های مختلفی وجود دارد. به طور کلی منابع و راه‌ های گردآوری اطلاعات شامل موارد زیر می‌ باشد:

·        مشاهده مستقیم:

یکی از ابتدایی‌ ترین روش‌ های کسب اطلاعات در امور مختلف مشاهده مستقیم است. در این روش معمولا پژوهشگر به بررسی مستقیم رفتار و عکس ‌العمل‌ های موجودات زنده یا غیرزنده می ‌پردازد. یک نکته بسیار مهمی که در رابطه با این روش وجود دارد، لزوم دقت و توجه بالا و بررسی‌ های مداوم و دقیق می ‌باشد. روش مشاهده در زمان کوتاه قابل استفاده و نتیجه ‌گیری بوده که این مزیت بزرگی محسوب خواهد شد.

·        مطالعه:

در روش مطالعه پژوهشگر این امکان را دارد که منابع مختلفی مانند: کتاب‌ ها، مجلات و مقالات را از کتابخانه ‌ها یا حتی سایت ‌های مختلف را تهیه کند و از این طریق اطلاعات مورد نیاز خود را گردآوری کند. این روش یکی از متداول ‌ترین روش‌ های کسب اطلاعات در پروپوزال نویسی بوده و در زمان کوتاهی قابل انجام است. علاوه بر آن، این روش، یک روش در دسترس برای اکثر افراد محسوب خواهد شد و تنها نیازمند دقت و تمرکز بالایی می ‌باشد.

·        مصاحبه و گفتگو:

سومین منبع جمع‌ آوری داده‌ ها در نوشتن پروپوزال مصاحبه و گفتگوی زنده با افراد مختلف است. با استفاده از این روش پژوهشگر می ‌تواند با افراد مختلف و نگرش ‌ها و اعتقادات گوناگون آن ‌ها آشنا شود و نتایج مورد نیاز خود را به ‌صورت دقیق‌ تری به ‌دست آورد. مصاحبه به دو شکل حضوری و غیر حضوری بوده و تنها عیبی که دارد، پرهزینه بودن این فرآیند است.

·         پرسشنامه:

یکی از رایج ترین روش ‌های کسب اطلاعات در پایان نامه نویسی و پروپوزال نویسی استفاده از پرسشنامه است. این روش در بین پژوهشگران مختلف رواج چشمگیری دارد و بسیار زیاد مورد استفاده قرار می ‌گیرد. نحوه انجام آن نیز به این صورت است که پرسشنامه ‌هایی هدفمند و مرتبط با موضوع پژوهش توسط محققان طراحی می ‌شود و سپس در اختیار افراد مورد نظر قرار داده می ‌شود. نتایج حاصل از این پرسشنامه‌ ها در جریان پژوهش مورد استفاده قرار خواهد گرفت، اما کمی غیرقابل اعتماد است، زیرا ممکن است افراد به ‌صورت دقیق و صحیح به پرسش‌ ها پاسخ نداده باشند.

 

 

سخن نهایی

یکی از دغدغه‌ های دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری پروپوزال نویسی است. این کار در عین آسان بودن نیاز به رعایت اصول و نکاتی دارد. درصورت آگاهی از این اصول و رعایت آن ‌ها نتیجه بسیار خوب و قابل قبولی پیش روی کار شما قرار خواهد داشت.

ما در این مقاله سعی کردیم در حد امکان تمامی مراحل، نکات، روش های جمع ‌آوری اطلاعات و به ‌طور کلی آموزش پروپوزال نویسی را در اختیار شما قرار دهیم؛ اما بایدها و نبایدهای این مسیر را نمی توان تنها در این متون یافت؛ بنابراین نیاز به تجربه و حضور یک استاد با تجربه که این راه را بارها طی کرده باشد کاملا حس می شود.

آکادمی شریف زاده با داشتن اساتید، کلاس‌ های آموزشی و بسته‌ های تحصیلی مختلف در تلاش است تا تمامی نیازهای آموزشی شما را برآورده سازد؛ آموزش نکات و اصول پروپوزال نویسی تنها بخشی از این نیاز هاست که آکادمی شریف زاده در یک بسته جداگانه و با یک تخفیف ویژه برای شما عزیزان تهیه کرده و تحت عنوان «بسته آموزشی پروپوزال نویسی» در دسترس شما دانش پژوهان قرار داده است.

شما عزیزان می ‌توانید درصورت داشتن هرگونه سوال و مشکل آموزشی، با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید و با مشاوره آن‌ ها راهنمایی ‌های لازم را کسب کنید.

 

مطالب این مقاله چقدر برایتان مفید بود؟ میزان رضایت خود را در بخش «دیدگاه ها» برایمان درج کنید.

 

Section

1
پروپوزال نویسی: معرفی
2
پروپوزال نویسی: جلسه 1
01:30:12
3
پروپوزال نویسی: جلسه 2
01:55:11
4
پروپوزال نویسی: جلسه 3
01:57:26
5
پروپوزال نویسی: جلسه 4
01:54:28

اولین نفری باشید که یک دیدگاه اضافه می کند.

لطفاً برای ثبت دیدگاه، وارد سیستم شوید
ثبت نام
ثبت نام شد: 3918 دانشجو
مدت زمان: 07:16:00
سخنرانی ها: 6
ویدیو: 07:16:00
سطح: همه سطوح