بسته آموزشی نحوه انتخاب مجله یا همایش جهت چاپ مقاله
سرفصلها:
- معیارهای انتخاب مجله
- معیارهای انتخاب همایش
- نحوه پیدا کردن بهترین مجله یا همایش
برگفته شده از
دو جلد کتاب مقاله نویسی انگلیسی منتشر شده در آمازون (آمریکا) از همین مدرس
How to write academic research papers (V. 1)
How to Write Academic Research Papers (V. 2)
اهداف:
از آنجاییکه هر مقاله بعد از نگارش جهت ثبت رسمی و کسب امتیازات مربوطه بایستی در مجله ای چاپ شود و یا در همایشی ارائه شود، قصد داریم در این دوره کوتاه مدت کم و کیف نحوه انتخاب برترین و مناسبت ترین مجله یا همایشی را آموزش دهیم که مقاله ما درچارچوب استانداردهای آن قابل ارائه یا چاپ می باشد. این وبینار کوتاه به مخاطب یاد خواهد داد که مبتنی بر چه اصول و رویکردی باید مجله یا همایش مد نظر را انتخاب نمود به گونه ای که از بیشترین امتیازات چاپ مقاله در آن مجله یا همایش بهره مند شد.
- آموزش اصول انتخاب مجله یا همایش
- آموزش معیارهای انتخاب مجله یا همایش
توضیحات از زبان مدرس:
مهم نیست چی نوشتی، بلکه مهم اینه اونچه که نوشتی کجا چاپ شده. چون اونیکه بهت اجازه چاپ میده قطعا کارتو ارزیابی میکنه. ولی نکته اینه که تو هم باید اونو ارزیابی کنی یعنی مقاله تو جای بی اعتباری چاپ نکنی. البته درد اینه که داستان به اینجا ختم نمیشه. تو این دنیای وانفسا خیلی راهزن وجود داره که تو این مسیر به هر نحوی میخان کلاه سرتون بذارن مثلا هکرهای این عرصه (یا همون مجلات فیک). شما باید این تله ها رو بخوبی بشناسید و تو این تله ها نیافتید. بخاطر این ما این وبینار رو برگزار میکنیم تا کلاه تونو برندارن و البته کلاه هم سرتون نذارن.
نحوه انتخاب مجله یا همایش جهت چاپ مقاله
تلاش های فراوانی در پس نگارش مقاله های علمی وجود دارد که این تلاش ها با انتشار مقاله قابل مشاهده می شود. بنابراین انتخاب مجله مناسب برای چاپ مقاله گام مؤثری در جهت نشر علم و کسب اعتبار برای کار پژوهشی است. غالبا، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اعضای هیئت علمی در دانشگاه های سراسر جهان، انتخاب مجله برای چاپ مقاله شان را با ساز و کاری تقریبا مشابه انجام می دهند. در برخی محفل های علمی، نحوه انتخاب مجله برای چاپ مقاله در چارچوب استاندارد های خاصی صورت می پذیرد، اما سوال اینجا است که چگونه می توانیم مجله معتبر را برای چاپ مقاله خود انتخاب کنیم؟ هنگام انتخاب ژورنال برای چاپ مقاله، باید چه معیارهایی را در نظر بگیریم؟ همه این سوالات پاسخی مشخص دارند. در این بسته آموزشی، هر آنچه باید در مورد انتخاب مجله برای چاپ مقاله بدانید برایتان خواهیم گفت. با آکادمی شریف زاده همراه باشید.
نحوه انتخاب مجله برای چاپ مقاله
هنگام انتخاب مجله برای چاپ مقاله، طبیعتا، باید به دنبال بهترین و معتبر ترین مجله ها باشید، اما چگونه مجله معتبر علمی را از مجله نا معتبر تشخیص دهیم؟ راه های متعددی برای یافتن ژورنال مناسب برای چاپ بعد از ترجمه مقاله وجود دارد. برای مثال، برخی دانشگاه ها و مراجع علمی معمولاً طی دوره های زمانی منظم، فهرستی از نشریات نامعتبر علمی را منتشر می کنند. اخذ پذیرش از این نوع نشریات هیچ اعتباری برای شما و مقالاتتان در پی ندارد.
اما این تنها راه شناخت مجله معتبر برای چاپ مقاله نیست. انتخاب مجله ای متناسب با موضوع و زمینه تخصصی مقاله نیازمند بررسی معیارهای متعددی می باشد. در ادامه، از معیارهای انتخاب بهترین مجلات برای چاپ مقاله برایتان خواهیم گفت.
· گام اول: یافتن مجله مناسب
روش های مختلفی برای یافتن مجله مناسب برای چاپ مقاله وجود دارد. معمولا، پایگاه های علمی ابزارهایی را برای جستجوی مرتبط ترین نشریات علمی با موضوع مقاله شما را در اختیارتان قرار می دهند. برای مثال، پایگاه علمی الزویر (Elsevier) طیف وسیعی از مجلات معتبر را پوشش می دهد. در این پایگاه، با استفاده از ژورنال فایندر (Journal Finder) ، موتور جستجویی مبتنی بر کلمات کلیدی و خلاصه مقالات، می توانیم بهترین مجلات را برای چاپ مقاله پیدا کنیم.
بهعلاوه، از طریق گوگل نیز می توانیم ژورنال های معتبر برای چاپ مقاله را بیابیم. مثلا، برای جستجو در گوگل، می توانید از الگوی زیر استفاده کنید. در این الگو،EX1 برای مقالات مروری و EX2 برای مقالات پژوهشی استفاده می شود:
Ex1: international peer reviewed journal + your topic
· گام دوم: بررسی مجله های انتخابی
در مسیر یافتن بهترین مجله برای چاپ مقاله، لیستی از مجلات تخصصیی حوزه مورد نظرتان تهیه کنید. برای این منظور، باید به موضوعاتی که مجله منتشر می کند و همچنین، دوره های انتشار مجله توجه کنید. مثلا، اگر قصد دارید مقاله ای کاربردی چاپ کنید، باید مجله ای را انتخاب کنید که انتشار مقالات مشابه را در کارنامه اش داشته باشد.
اما چگونه کارنامه مجلات علمی را بررسی کنیم؟
- به وب سایت مجله مراجعه کنید و حوزه پژوهشی و اهدافش را بررسی کنید. در این مرحله، باید ببینید که آیا مجله مورد نظر مجلاتی با موضوع مشابه با مقاله شما منتشر کرده است یا خیر.
- مجله را از نظر نمایه و تعداد ارجاعات بررسی کنید. هر چه تعداد ارجاعات مقاله در مجله بیشتر باشد، مقاله بیشتر شناخته خواهد شد.
- باید بدانید مجله چه مدت زمانی را به بررسی مقاله و ارائه بازخورد اختصاص می دهد. برای این منظور، باید مجله ای را انتخاب کنید که از نظر زمان، بررسی و چاپ مقاله، مناسب باشد. فرآیند ارزیابی و پاسخ برخی مجلات معتبر، یک تا دو سال طول می کشد.
- در نهایت نوبت به سنجش اعتبار مقاله می رسد. باید به اعتبار مجله توجه کنید. مثلاً، نشریاتی که در پایگاه هایی نظیر اسکوپوس و تامسون رویترز چاپ می شوند، معتبرند.
- مخاطبان مقاله را بررسی کنید. اگر تعداد ارجاعات مقاله برایتان مهم است، می توانید مجلاتی را انتخاب کنید که امکان دسترسی رایگان را به مقالات فراهم می کنند.
· گام سوم: نگارش مقاله
پس از انتخاب مجله و کسب اطلاعات کامل در مورد موضوعات تحت پوشش، باید الگوی نگارش مقاله را از سایت مجله دریافت کنید و مقاله تان را در قالب آن بنویسید. برخی مجلات سقف مشخصی را برای تعداد کلمات قابل پذیرش تعیین می کنند. در نوشتن مقاله، باید به الگوی مجله توجه کنید تا انسجام ساختار مقاله حفظ شود. مثلا، ممکن است کاهش تعداد کلمات از ۴۰۰۰ به ۲۰۰۰ کلمه یا تعداد منابع از ۶۵ به ۴۵ منجر به حذف بخشی از محتوای کلیدی شود. این امر تأثیر بسیار نامطلوبی بر پذیرش مقاله خواهد داشت. پس از پایان نگارش مقاله، باید آن را مستقیما برای سر دبیر مجله ارسال کنید.
دلایل رد شدن مقاله چیست؟
و اما می رسیم به دلایل رد شدن مقاله. از علت های رد شدن مقاله می توانیم به موضوعات زیر اشاره کنیم:
- نبودن ارتباط موضوعی میان محتوای مقاله و ژورنال مورد نظر
- در حال بررسی بودن مقاله در مجله ای دیگر
- داشتن نوشتار مبهم
- عدم رعایت الگوی نوشتاری مجله
- مبهم بودن فرضیه در پژوهش
- ارائه نکردن شواهد معتبر برای آزمون پژوهش
- ضعف در تحلیل
- روش نادرست تحقیق
- نتیجه گیری بی اعتبار
- نقض اصول اخلاقی در پژوهش
برخی از این موارد قابل رفع اند و عوامل مجله از شما می خواهند رفع شان کنید.
هنگام انتخاب مجلات علمی پژوهشی برای چاپ مقاله، باید به موضوعات متعددی توجه داشته باشید. بررسی مواردی مانند موضوعات تحت پوشش مقاله، مقالات چاپ شده در آن، نمایه و تعداد ارجاعات، زمان ارزیابی و پاسخگویی، اعتبار مجله و مخاطبان مقاله می تواند در انتخاب بهترین مجله برای چاپ مقاله به شما کمک کند. با بررسی دقیق این موارد، دیگر در دام مجلات غیرمعتبر نخواهید این افتاد.
احتمالا هنگام مطالعه این متن این سوال برای شما ایجاد شود که، آیا مقاله همایشی را می توان جهت چاپ به مجله ارسال کرد؟
فرض کنید شما مقاله خود را نگارش نموده اید و در یک همایش یا کنفرانس علمی آن را ارائه نموده اید؛ اینک با توجه به بازخوردهایی که اخذ کرده اید در نظر دارید آن مقاله را به یک مجله علمی برای پذیرش و چاپ ارسال کنید. حال سوال به وجود میآید که آیا مقاله همایشی را می توان جهت چاپ به مجله ارسال کرد؟ با آکادمی شریف زاده همراه باشید.
معمولا زمانی که یک مقاله در کنفرانس یا همایش ارائه می شود مقاله کاملی نیست. هدف ارایه مقاله در همایش می بایست مطلع ساختن افراد درباره موضوع مقاله و اخذ بازخورد از آن باشد. همین که شما بازخوردها را اخذ نمودید می توانید آن ها را در مقاله خود اعمال کرده و مقاله اصلی را تکمیل تر کنید. در نهایت مقاله ای که شما برای ارسال به مجله آماده خواهید نمود مقاله ای دقیق تر و کامل تر خواهد بود که از نظر کیفی تفاوت هایی با مقاله ارائه شده شما در کنفرانس خواهد داشت. وقتی مقاله شما در یک کنفرانس ارائه شد بهتر است عنوان آن را هم تا حد ممکن تغییر دهید.
(بیشتر بخوانید: نحوه ارسال مقاله به مجلات و همایش ها)
در حقیقت اغلب مجلات انتظار دارند که ۳۰ درصد از محتوای مقاله شما محتوایی باشد که قبلاً در هیچ کنفرانس، همایش، مجله و یا انتشارات دیگری ارایه نشده باشد. بنابراین، شما می توانید مقاله ای که در همایش ارائه نموده اید را به یک مجله علمی ارسال کنید و موارد مربوط به پذیرش و چاپ آن را آغاز نمایید.
این قضیه در شکل عکس آن نیز مشابه است. شاید شما مقاله ای را برای مجله ارسال نمایید و هنوز نتیجه پذیرش آن مقاله برای شما معلوم نشده باشد. می توانید با رعایت جوانب اخلاقی این مقاله را به یک همایش به صورت همزمان ارسال کنید. همان گونه که در سطور پیش گفته شد، ۳۰ درصد از مقاله که می تواند یافته ها و نتایج مهم آن باشد را کنار گذاشته و با شکل دهی مجدد مقاله، آن را به یک همایش ارسال کنید. بهتر است قبل از ارسال نیز از ادیتور مجله اجازه شرکت در همایش را بگیرید. بسیاری از ادیتورها احتمال دارد ارائه مقاله را حتی با تغییرات اعمال شده در محتوای آن قبول نکنند. به یاد داشته باشید که غرض از ۳۰ درصد محتوای مقاله که نباید در جایی ارائه شود دقیقا به ۳۰ درصدی اطلاق می شود که نتایج و یافته های خاص مقاله شماست. بسیاری از محققان با اعمال تغییرات در بیان مساله و روش ها و اهداف فرض می کنند تغییرات را اعمال کرده اند درحالی که مهم ترین بخش مقاله بخش یافته ها و بحث و نتیجه گیری و روش انجام آن است. اگر در روش انجام مقاله خود ابتکاری وجود نداشته باشد بنابراین بخش یافته ها و بحث و نتیجه گیری است که مقاله شما را به اصطلاح خاص و یونیک می کند و باید تغییرات ۳۰ درصدی را در این دو قسمت مهم اعمال کنید.
مجله خوب برای چاپ مقاله چه معیارهایی دارد؟
برای انتخاب مجله خوب جهت چاپ مقاله بایستی معیارهایی را مورد توجه قرار داد. در زیر برخی از معیارهای انتخاب مجله خوب برای چاپ مقاله آورده شده است.
۱. قرار نداشتن در لیست مجلات نامعتبر
قبل از ارسال مقاله به مجله ISI، نخست لیستی از ژورنال های نامعتبر وزارت علوم و وزارت بهداشت را بخوانید و مطمئن شوید که نام ژورنالی که می خواهید برایش مقاله ارسال کنید، در این لیست قرار نگرفته است.
۲. دامنه پژوهشی مجله
هر ژورنال در یک حوزه خاص تحقیقاتی، به عنوان مثال مهندسی یا پزشکی فعالیت می کند. شما باید موضوع ژورنالی را که مقاله منتشر می کند، بررسی کنید و در صورت مرتبط بودن با موضوعات ژورنال خود، مقاله را ارسال کنید. نکته مهم این است که هرچه مجله تخصصی تر باشد، پذیرش مقاله دشوارتر است. بهعنوان مثال، یک ژورنال در زمینه بیماری سرطان توسط محققان برتر این رشته داوری می شود و مقاله شما توسط آن ها بررسی می شود. اما احتمالا مقاله ای که در زمینه پزشکی است، از داورانی استفاده می کند که تخصص کافی در این زمینه ندارند و به همین دلیل خیلی سختگیرانه بررسی نخواهند شد.
۳. ضریب تأثیر (Impact Factor)
اگر می خواهید مقاله خود را در مجلات ISI منتشر کنید، باید ببینید این مجله چه ضریب تأثیری دارد. اگر مقاله شما جز مجلات قوی است، از ژورنال هایی با Impact Factor بالا استفاده کنید، در غیر این صورت مجلات بدون ضریب تأثیر یا ضریب تأثیر کم را انتخاب نمایید.
۴. نمایه سازی فهرست
اطمینان حاصل کنید که مجله مورد نظر در فهرست ژورنال های ISI فهرست بندی شده است. همچنین می توانید مقاله خود را در مجلات Scopus ،PubMed یا ISC چاپ کنید. مهم این است که شما ابتدا تعیین کنید که مقاله باید در کدام مجلات فهرست شود.
۵. تعداد مخاطبان مجله
برخی مجلات به طور رایگان دسترسی به مقالات خود را ممکن می سازند که این کار تعداد مخاطبین را افزایش می دهد و تعداد استناد به مقالات را نیز بالا می برد.
۶. پذیرش یا رد
هر ژورنالی میزان امتناع خاصی دارد. به عنوان مثال، برخی از مجلات ۹۰% از مقالات ارائه شده را رد می کنند و برخی دیگر ۳۰% را پذیرش نمی کنند. هرچه میزان رد مقاله کمتر باشد، احتمال اینکه مقاله شما در آن مجلات پذیرفته شود، بیشتر است.
۷. هیئت تحریریه
مجلاتی که از هیئت داوران برجسته استفاده می کنند، به احتمال زیاد از لحاظ علمی، دقیق تر روی کار شما متمرکز می شوند. علاوه بر این، حتی اگر مقاله شما رد شود، شما از این هیئت داوران چیزهای زیادی می آموزید. به خاطر داشته باشید که حتی در مجلات ISI، آشنایی با هیات تحریریه و سفارش آن ها در پذیرش مقاله مؤثر است.
۸. هزینه چاپ مقاله
مجلات مختلف برای چاپ مقالات هزینه های متفاوتی دارند. برخی مجلات به صورت رایگان، مقالات را در اختیار می گذارند، اما در عوض، هزینه چاپ مقاله در این ژورنال ها از طرف نویسندگان تامین می شود. هزینه چاپ مقاله از مجله ای به مجله دیگر متفاوت است و باید هنگام انتخاب مجله در نظر گرفته شود.
۹. مدت زمان بررسی و انتشار مقاله در ژورنال
ژورنال های مختلف به یکی از فرم های ماهانه، هفتگی و فصلی منتشر می شوند. شما باید بدانید که ژورنال های مختلف دارای داوری و زمان انتشار متفاوتی هستند و باید این موضوعات را در نظر بگیرید تا بدانید چه مدت زمان دارید. هرچه چاپ دو شماره متوالی در یک مجله کوتاه تر باشد، زمان بررسی مقالات کوتاه تر و بررسی سریع تر خواهد بود. البته به تعداد مقالات منتشر شده در هر شماره نیز باید توجه شود. یکی دیگر از معیارهای انتخاب مجله خوب برای چاپ مقاله، مدت بررسی و انتشار مقاله است.
۱۰. منظم بودن فرآیند داوری
برخی مجلات مطابق با برنامه خاصی، وضعیت بررسی مقاله شما را از لحاظ در دست بررسی بودن یا پذیرش و رد اطلاع می دهند. اما برخی از ژورنال ها نظم درستی ندارند و گاهی اوقات مقاله شما ماه ها در دست داوران می ماند و این گونه وقت شما را هدر می دهند.
۱۱. تعداد انتشار در هر سال
برخی مجلات سالانه ۱ یا ۲ بار منتشر می شوند، در حالی که برخی دیگر ۴ یا ۶ بار و گاهی برخی تا ۱۲ بار یا بیشتر چاپ می شوند. هرچه مجله در هر سال تعداد بیشتری مقاله چاپ کند، احتمال پذیرش مقاله تان بالاتر می رود و مدت زمان بررسی و داوری مقاله کمتر خواهد شد.
دانشجویان و محققان باید نتایج مرحله نهایی فرآیند تحقیق خود را منتشر کنند که معمولا با انتخاب مجله خوب برای چاپ مقاله این فرآیند به پایان می رسد. بسیار دیده شده است که یک مقاله قوی و خوب در ژورنالی ضعیف منتشر شده و تلاش نویسنده هدر رفته است یا این که مقاله بارها و بارها توسط مجلات مختلف رد شده است و در این حالت وقت زیادی نیز هدر رفته است. از این رو انتخاب مجله خوب برای چاپ مقاله نکته بسیار مهمی است. استاد شریف زاده با تدریس این بسته آموزشی مسیر شما را بسیار آسان نموده است.
بلافاصله بعد از ثبت نام در دوره می توانید یادگیری را به صورت آنلاین شروع کنید.
سرفصل های این دوره عبارتند از:
- معیارهای انتخاب مجله
- معیارهای انتخاب همایش
- نحوه پیدا کردن بهترین مجله یا همایش
این سرفصل ها و مطالبی که در این دوره گفته خواهد شد برگفته شده از دو جلد کتاب مقاله نویسی انگلیسی منتشر شده در آمازون (آمریکا) به تحریر استاد شریف زاده می باشد.
مشاهده کتاب منتشر شده استاد در آمازون
مشاهده کتاب منتشر شده استاد در امازون
این دوره هدف هایی را دنبال می کند که به شرح زیر است:
از آنجاییکه هر مقاله بعد از نگارش جهت ثبت رسمی و کسب امتیازات مربوطه بایستی در مجله ای چاپ شود و یا در همایشی ارائه شود، قصد داریم در این دوره کوتاه مدت کم و کیف نحوه انتخاب برترین و مناسبت ترین مجله یا همایشی را آموزش دهیم که مقاله ما درچارچوب استاندارد های آن قابل ارائه یا چاپ می باشد. این وبینار کوتاه به مخاطب یاد خواهد داد که مبتنی بر چه اصول و رویکردی باید مجله یا همایش مد نظر را انتخاب نمود به گونه ای که از بیشترین امتیازات چاپ مقاله در آن مجله یا همایش بهره مند شد.
لینک های مفید دیگر را نیز مطالعه کنید.
بسته آموزشی نحوه ارسال مقاله به مجلات و همایش ها
بسته آموزشی انتخاب موضوع پروپوزال، پایان نامه و مقالات lsi
بسته آموزش روش جستجو در پایگاه های علمی
بسته آموزش مقاله نویسی فارسی و انگلیسی
- تا به حال تجربه انتخاب مجله ایی برای چاپ مقاله خود را داشته اید؟ خوشحال می شویم تجربه خود را در قسمت «دیدگاه ها» با ما به اشتراک بگذارید.