بورسیه تحصیلی و فرصت مطالعاتی

با توجه به ظرفیت های بالای موجود در کشورهای پیشرفته جهت انجام تحقیقات و همچنین فرصت های شغلی بهتر بعد از فارغ التحصیلی، بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی نیم نگاهی به تحصیل در کشورهای دیگر و بطور خاص اروپا و امریکا دارند. بدیهی است که نایل شدن به این هدف و اخذ بورسیه تحصیلی دستاوردی یزرگ به حساب میاید و از این روست که نیازمند اموزش های لازم جهت حصول این هدف بزرگ الزامی میباشد. در این وبینار تمامی مراحل لازم و اقدامات مقتضی جهت رسیدن به آن هدف اموزش داده می شود به گونه ای که دانشجویان نیازی به پرداخت هزینه های گزاف به موسسات را نداشته باشند و بتوانند از پس امور خود بر آیند.

قطعا هر فردی در زندگی دنبال پیشرفت هست و دوست داره تا اونجاییکه میتونه مخصوصا در جوانی برا رشد خودش تلاش کنه. طبیعیه که دانشگاهیان یه چشم انداز تحقیقاتی و علمی داشته باشند و برای رسیدن به اون به گزینه ای بنام تحصیل در خارج فکر کنند مخصوصا اگه قرار باشه یکی دیگه هزینه های تحصیل و زندگی شونو تامین کنه اونم بلاعوض که معرکه است. ولی قطعا این همه هزینه اونم به دلار برات خرج کنند ازت یه قابلیت هایی  میخان ضمن اینکه باید بلد باشی چطور با اونا حرف بزنی که قانع بشن تو شایستگی همچین لطفی رو داری و صد البته باید بدونی چه مراحلی رو باید طی کنی. تو این وبینار این اصول به زبان ساده با مثال های واقعی گفته میشه تا دانشجویان با میانبرها به سرعت به هدف برسند بدون اینکه بخان هزینه های گزافی به موسسات اعزام دانشجو پرداخت کنند.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

بورسیه و فرصت مطالعاتی و مهاجرت تحصیلی

 

تحصیل در خارج از کشور یکی از بهترین سرمایه‌گذاری‌هایی است که می‌توانید برای آینده خود انجام دهید. تحصیل در خارج به‌عناوین‌مختلف، این فرصت را به شما می‌دهد تا با اماکن و فرهنگ‌های جدید آشنا شوید، دیدگاه جهانی خود را گسترش دهید و ازنظر شخصی، آکادمیک و حرفه‌ای رشد کنید.

امروزه فرصت‌هایی از قبیل بورسیه، فرصت مطالعاتی و مهاجرت تحصیلی برای دانشجویان فراهم‌شده است که در ادامه قصد داریم هرکدام را به‌طور کامل توضیح دهیم.

بورسیه تحصیلی چیست؟

بورسیه تحصیلی کمک‌هزینه‌های مالی است که از طرف دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی به برخی از دانشجویان تعلق می‌گیرد و نیازی به بازپرداخت این هزینه نخواهد بود. با بورسیه تحصیلی، دانشگاه هیچ هزینه‌ای از دانشجو دریافت نمی‌کند و هزینه‌های دانشجو را بسته به مقدار و نوع بورسیه تحصیلی پرداخت می‌نماید. بورسیه تحصیلی، عموماً توسط دانشگاه‌ها، دولت، مراکز آموزشی و مؤسسات علمی ارائه می‌شود.

انواع بورسیه تحصیلی

انواع مختلفی از بورسیه‌های تحصیلی برای دانشجویان وجود دارد که هرکدام را توضیح خواهیم داد:

بورسیه تحصیلی شایستگی علمی

این مدل بورسیه تحصیلی به دانشجویان برتر علمی تعلق می‌گیرد و برخی از دانشگاه‌ها به شایسته‌ترین دانشجویان خود که شرایط عالی ازنظر نمره، تعداد مقالات، شرکت در اجلاس‌های معتبر، زبان و … داشته باشند، بورسیه خاص خود را اعطا می‌کنند.

بورسیه تحصیلی افراد کم‌درآمد

این نوع بورسیه متعلق به دانشجویانی است که سطح درآمد پایینی دارند اما درعین‌حال از وضعیت تحصیلی مطلوبی برخوردار هستند، در چنین مواردی دانشگاه‌ها میزان درآمد دانشجو را مورد برسی قرار می‌دهد؛ اما معیار درستی برای بررسی وجود ندارد و عموماً با توجه به میزان پیشرفته بودن کشور مبدأ دانشجو، بورسیه تحصیلی به این افراد تعلق می‌گیرد. به‌عنوان‌مثال این مدل بورسیه بیشتر به دانشجویان ساکن کشورهای فقیر نظیر کشورهای آفریقایی تعلق می‌گیرد.

بورسیه تحصیلی مشارکت

بورسیه تحصیلی، مشوق دانشجویان به ادامه تحصیل است و عموماً برای گرفتن بورسیه تحصیلی مشارکت، شرایط درسی قابل قبولی موردنیاز است. به‌عنوان‌مثال معدل هر ترم دانشجو باید بالاتر از میانگین کل کلاس باشد. بورسیه تحصیلی مشارکت به همه مقاطع و رشته‌های درسی تعلق دارد. این نوع بورسیه تحصیلی ممکن است هزینه‌های زندگی دانشجو را تحت پوشش قرار دهد.

بورسیه تحصیلی همراه با انجام فعالیت جانبی

در این نوع بورسیه که یکی از مرسوم‌ترین نوع بورسیه است، بدون انجام فعالیتی، هیچ بورسیه تحصیلی به شما تعلق نخواهد گرفت. در این نوع بورسیه تحصیلی، در قبال فعالیتی که شما انجام می‌دهید به شما بورسیه تعلق می‌گیرد.

فرصت مطالعاتی چیست؟

فرصت مطالعاتی یک موقعیت منحصربه‌فرد، برای دانشجویان مقطع دکتری و یا فارغ‌التحصیلان این مقطع است که می‌توانند در مدت‌زمانی مشخص در یک کشور خارجی به مطالعه و تحقیق بپردازند.

فرصت مطالعاتی دانشجویان دکتری یک دوره ۶ تا ۹ ماهه است. فرصت مطالعاتی به‌وسیله یک دانشگاه در خارج از کشور برای مطالعه و تحقیق دانشجویان ایرانی فراهم‌شده است. در این دوره مشخص، دانشجویان فرصت تحقیقات و مطالعه در کنار اساتید سطح بالای خارجی را خواهند داشت و زمینه خوبی برای به تبادل دانش و اطلاعات فراهم می‌شود.

شرایط فرصت مطالعاتی

  1. دانشجوی متقاضی لزوماً باید آزمون جامع دکتری خود را پشت سر گذاشته باشد، در غیر این صورت مجاز به ارائه درخواست نیست.
  2. یکی از بهترین زمان‌ها برای استفاده از فرصت مطالعاتی، بازه زمانی پس از دفاع پروپوزال است.
  3. یکی از شروط درخواست برای فرصت مطالعاتی، داشتن مدرک زبان انگلیسی نظیر تافل و یا آیلتس است.
  4. ازجمله شروط درخواست فرصت مطالعاتی، این است که از شروع مقطع دکتری دانشجوی متقاضی نباید بیشتر از ۳ سال و نیم گذشته باشد. همچنین استاد راهنمای داخلی دانشجو حتماً باید این مورد را تأیید نموده باشد.
  5. افرادی که از تمام شروط برخوردار هستند، در قدم آخر باید به جمع‌آوری مدارک و مستندات خود بپردازند.

مزایای فرصت مطالعاتی

مهم‌ترین مزیتی که فرصت مطالعاتی ازلحاظ فردی برای دانشجویان دارد، ارتقای سطح علمی آن‌ها است. چراکه دانشجویان در طول فرصت مطالعاتی خود، از بالاترین امکانات تحقیقاتی، پژوهشی و امکانات آزمایشگاهی قرار خواهند گرفت. از طرفی دیگر احتمال جذب آن‌ها در هیئت‌علمی دانشگاه‌ها بالا خواهد رفت.

مهاجرت تحصیلی چیست؟

مهاجرت تحصیلی همان‌طور که از نامش پیداست، سفر به یک کشور خارجی برای مدت‌زمانی نسبتاً طولانی به جهت ادامه تحصیل دریکی از مقاطع دانشگاهی است.
ممکن است در ابتدا، مهاجرت تحصیلی به علت تفاوت‌های فرهنگی، نژادی، زبانی، آب و هوایی، قوانین شهری و یا روابط اجتماعی، بسیار دور از دسترس و سخت به نظر برسد؛ اما درصورتی‌که پیشینه زبان قدرتمندی داشته باشید و در خصوص کشور و دانشگاه هدف تحقیق کنید، تمام موانع و مشکلات برطرف می‌شود.

مزایای مهاجرت تحصیلی

مزایایی مثل کسب مدرک دانشگاهی معتبر، کسب تجربه و مهارت کافی و کسب درآمد ارزی در بازار بین‌المللی، قرارگیری در محیطی فرهنگی جدید، تقویت زبان، امکان کسب اقامت دائم در کشور مقصد، ازجمله مزایای مهاجرت تحصیلی محسوب می‌شود.

شرایط عمومی لازم برای مهاجرت تحصیلی

  • متقاضی باید برای تحصیل در رشته و مقطع موردنظر خود، تمکن مالی لازم را داشته باشد. چراکه وضعیت مالی شخص باید به‌گونه‌ای باشد که کفاف شهریه تحصیلی سالانه موسسه آموزشی و هزینه یک سال زندگی را بدهد.
  • معدل لازم برای پذیرش در مقطع کارشناسی حداقل ۱۴ الی ۱۵ است که این شرط معدل برای مقطع ارشد و دکتری حداقل ۱۵ و ۱۶ است.
  • متقاضی به جهت تحصیل در خارج از کشور، ملزم به ارائه مدرک معتبر مهارت زبان کشور مقصد یا مدرک مهارت زبان انگلیسی است. علاوه بر آن نمره مدرک زبان متقاضی یکی از ملاک‌های مهم قبولی محسوب می‌شود. به‌طورمعمول برای ارائه مدرک زبان انگلیسی، در اکثر کشورهای سطح بالا درزمینهٔ مهاجرت تحصیلی داشتن مدرک زبان آیلتس با حداقل نمره ۶.۵ و گاه ۶ لازم است. البته لازم به ذکر است که بررسی دقیق‌تر این مورد نیز به کشور میزبان، دانشگاه و رشته انتخابی بستگی دارد. حتی برخی از کشورها آیلتس ۵.۵ را پذیرش می‌کنند.
  • سن ورود به دانشگاه حداقل ۱۸ سال است و حداکثر مهلت اخذ پذیرش تحصیلی، به‌طور متوسط بین ۳۵ نهایتاً ۴۰ سال است. البته لازم به ذکر است که برای اکثر کشورهای پیشرفته و سطح بالا درزمینهٔ تحصیل و نظام آموزشی محدودیت سنی وجود ندارد. عمدتاً، مهلت نهایی برای ثبت‌نام دوره کارشناسی ۲۳ سال است. آخرین فرصت برای ثبت‌نام کارشناسی ارشد معمولاً ۲۷ تا ۳۰ سال و سن نهایی برای پذیرش مقطع دکتری نیز، معمولاً ۳۵ تا ۳۷ سال است.
  • دانشجو برای ادامه تحصیل در هر مقطع تحصیلی، نباید گپ تحصیلی (فاصله بین ۲ مقطع تحصیلی) داشته باشد. در صورت وجود گپ تحصیلی، این امر باید قابل توجیه باشد. یکسری مسائل مانند سابقه کار، خدمت سربازی (برای آقایان)، فرصت برای آموزش زبان، بیماری حاد که مخل ادامه تحصیل گردد (با ارائه گواهی)، فوت بستگان درجه‌یک، ازدواج/طلاق/تولد فرزند و مواردی چنینی توجیه گپ تحصیلی می‌باشند.
  • همچنین ارائه ترجمه کلیه مدارک هویتی، ارائه گواهی سوءسابقه و… برای مقاطع ارشد و دکتری مدارک بیشتری مانند توصیه‌نامه، ارائه مدارک سابقه کار، ارائه مقالات چاپی، پروژه‌ها و… از ضروریات امر محسوب می‌شوند.

نتیجه‌گیری

امروزه تعداد زیادی از فارغ‌التحصیلان مقطع متوسطه، دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه‌ها و یا فارغ‌التحصیلان مقاطع دانشگاهی علاقه زیادی به ادامه تحصیل در خارج از کشور و مهاجرت تحصیلی پیداکرده‌اند. هرساله کشورها و مراکز تحصیلی بسیار زیادی در اقصی نقاط دنیا، پذیرای دانشجویان خارجی می‌باشند. در نگاه کلی، تحصیل در خارج از کشور تأثیر به سزایی در زندگی و آینده افراد دارد و در بسیاری از موارد، مسیر شمارا برای دستیابی به موفقیت‌های بیشتر زندگی، آسان می‌کند.