زبان عمومی و تخصصی دکتری

زبان دکتری

هدف:

کسب تسلط کامل داوطلبان بر مباحث گرامری

مروری بر واژگان مهم کنکوری و نمایش جایگاه قرارگیری آنها در جملات

حل تست های کنکور  سال های اخیر و تست های تالیفی

بررسی اجمالی روشهای پاسخ به سوالات درک مطلب

مخاطبین اصلی:

  • داوطلبان کنکور دکتری کلیه رشته ها و گرایش ها

منابع:

منبع اصلی برای این دوره: آموزشهای تهیه شده با تاکید بر کتاب احمد شریف زاده

منابع معتبر تافل

توضیحات کلی درباره زبان دکتری

آزمون زبان دکتری دانشگاههای سراسری به دو بخش زبان عمومی و زبان تخصصی تقسیم بندی می شود. تعداد سوالات آزمون زبان (اکثر رشته ها) 30 سوال می باشد که از این تعداد، ۱۵ سوال مربوط به زبان عمومی و ۱۵ سوال مربوط به زبان تخصصی می باشد. مباحث مطرح شده در زبان عمومی در قالب لغت و گرامر می باشد، که درچند سال اخیر سوالات گرامر زبان عمومی در قالب Cloze Test و سوالات زبان تخصصی دکتری در قالب Reading Comprehensionمطرح می شوند. لازم بذکر است که در متن های درک مطلب آزمون زبان نمی توان انتظار داشت که تمامی متون در مورد زبان تخصصی همان رشته باشد. با نگاهی به نمونه سوالات سالهای اخیر می توان فهمید که در سالهای قبل متون نا مرتبط به رشته نیز در ازمون گنجانده شده است. پس می توان نتیجه گرفت که در آزمون زبان دانشجویان بایستی بر دانش عمومی از زبان متمرکز شوند و در کنار آن لغات تخصصی رشته مربوط خود را نیز بدقت فراگیرند.

سوالات زبان دکتری

سوالات زبان در آزمون دکتری که اولین بخش (۳۰ سوال اول در اکثر رشته ها) در دفترچه آزمون می باشد به ترتیب ذیل می باشد:

بخش لغت زبان عمومی دکتری: Vocabulary

برای کسب آمادگی مطلوب جهت پاسخگویی به  بخش لغت زبان دکتری بایستی داوطلبان دارای گنجینه ای از واژگان زبان باشند. در رابطه با آموزش لغت کتابهای متعددی نگاشته شده اند اما به نظر می رسد بهترین و مهمترین کار این است که داوطلبان ابتدا واژگان مطرح شده در آرمونهای قبلی را یاد بگیرند و از بین آن لغات اهمیت بیشتری به لغات پر تکرار آزمون بدهند.  از آنجاییکه در چینش سوالات زبان تعداد ۱۰ سوال به بخش لغت اختصاص یافته این بخش دارای اهمیت زیادی است. در بررسی های انجام شده و مقایسه سوالات زبان در سالهای اخیر به این نتیجه می توان دست یافت که در برخی موارد سوالات زبان در سالهای مختلف تکراری می باشند.

بخش گرامر زبان عمومی دکتری: گرامر Grammar 

که البته در چند سال اخیر سوالات این بخش در قالب ClozeTest ارائه می شود. یعنی در قالب یک متن سوالات گرامر بصورت جای خالی در جمله طراحی می شوند. در سالهای قبل سوالات گرامر دکتری تقلیدی از تستهای تافل بود که در چند سال اخیر اینگونه تستها جای خود را به تستهای متنی داده اند که با توجه به استفاده از تکنیک بافت متن کار را برای داوطلب راحت تر می سازد. از آنجاییکه تستهای گرامر زبان عمومی بصورت ClozeTest مطرح می شوند بنابراین دانستن مطالب و نکات گرامری صرف کافی نیست و بایستی بر روی تستهای خاص گرامر نیز کار کرد.

بخش درک مطلب زبان دکتری: Reading Comprehension

 مهمترین و شاید آسانترین بخش آزمون زبان دکتری بخش درک مطلب می باشد. با دانستن این مطلب که 50 % سوالات آزمون زبان دکتری در مورد درک مطلب می باشند درک اهمیت این موضوع ساده تر خواهد بود. بر خلاف آنچه که مورد تصور اکثر داوطلبان دکتری است برای پاسخ دادن به سوالات درک مطلب فقط دانستن زبان تخصصی شرط لازم و کافی نیست. بلکه احتمال دارد که داوطلب لغات تخصصی رشته خود را بخوبی بداند اما اگر بر تکنیکهای پاسخگویی به درک مطلب آشنایی نداشته باشد براحتی نمی تواند از عهده این سوالات بر آید. سوالات زبان دکتری در این بخش بدین ترتیب مطرح می شود که چند متن کوتاه در آزمون ذکر گردیده و در مورد هر متن سوالاتی مطرح می شود. سوالات مطرح شده در این بخش در یک کلیشه خاصی طراحی می گردد که در ذیل به برخی از این کلیشه ها اشاره می شود:

الف: اولین نوع سوال درک مطلب سوال “ایده اصلی متن” یا main idea می باشد. در این نوع تست ها از داوطلب خواسته می شود تا بین گزینه ها، گزینه ای را انتخاب کنند که نشان دهنده منظور کلی نویسنده از متن است.

ب: سوال بعدی در متن “اطلاعات خاص” یا specific information است. یعنی طراح سوال از داوطلب می خواهد که با توجه به متن گزینه ای را انتخاب کند که در متن بایستی به دنبال آن باشد.

ج: نوع دیگر سوال درک مطلب “ارجاع” یا reference است که در آن طراح سوال از داوطلب می خواهد که مرجع یک اسم یا ضمیر را در جمله مشخص کند که مشهور ترین نوع این سوالات بخش ضمیر است که مثلا فلان ضمیر در متن به کدام اسم بر می گردد.

د: سوال دیگری که در بخش درک مطلب معمول است “مترادف” یا synonym می باشد بدین ترتیب که زیر یک لغت در متن خط کشیده شده و مترادف لغت را از بین ۴ گزینه که معمولا دو تای آنها خیلی به هم شبیه هستند از داوطلب می خواهد.

در خصوص پاسخگویی به این بخش در آزمون زبان دکتری لازم است تا داوطلب علاوه بر دانستن واژگان تخصصی مربوط به رشته خود، به تکنیکهای پاسخگویی به این نوع سوالات نیز آگاهی داشته باشد و این مهم بدون تمرین تستهای درک مطلب به دست نخواهد آمد. با نگاهی تحلیلی به سوالات زبان دکتری رشته های مختلف می توان به این نتیجه رسید که طراح سوال یک رشته خاص لزوما تمام متنها را مرتبط با آن رشته خاص طراحی نمی کند و ممکن است در متنهای آزمون از رشته های دیگر نیز مطالبی را درج کند. پس به می توان فهمید که در این آزمون بیشتر جنبه عمومی درک متون مطرح است تا درک لغت تخصصی یک رشته خاص. بر همین اساس در ابتدا تکنیکهای پاسخگویی به انواع مختلفی از سوالات درک مطلب آموزش داده می شود و سپس نمونه های مختلفی از سوالات درک مطلب در زمینه های مختلف علمی مطرح خواهد شد. در انتها نیز سوالات سالهای گذشته مطرح شده در رشته های مختلف بهمراه پاسخهای تشریحی آنها ذکر گردیده است.

 زبان کنکور پزشکی

برای پاسخگویی به سوالات زبان در کنکور دکتری زیرگروه پزشکی باید ابتدا ساختار این آزمون را شناخت. این آزمون در دو بخش لغت و درک مطلب برگزار می شود .شاید در مرحله ی اول اینطور بنظر بیاید که این آزمون فاقد سوالات گرامر است اما باید از جهت دیگر این مساله را بررسی نمود. درست است که این آزمون فاقد سوالات مستقیم گرامر است اما دانستن گرامر تا حدی به فهمیدن صورت سوالات لغت و بخصوص فهمیدن متون و پاسخگویی به سوالات درک مطلب بسیار مفید خواهد بود. بنابراین مسلط بودن به مهارت لغت، درک مطلب و تا حدی گرامر برای موفقیت در این آزمون الزام می باشد. در بخش دوم که همان درک مطلب است ابتدا بایستی انواع سوالات درک مطلب را شناخت.  و بعد از آن مهارت های پاسخگویی به سوالات درک مطلب را فرا گرفت. لازم به ذکر است برای کسب درصد بسیار خوب در درس زبان دکتری پزشکی مطالعه و تسلط بر تستهای سالهای گذشته ی وزارت بهداشت الزامی می باشد.